Obniżona cena! Stewia - niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru Powiększ
EAN 9788373775725
ISBN 978-83-7377-572-5
Format 14,5 x 20,5 cm
Ilość stron 236
Oprawa miękka

Stewia - niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru

01001856

Autor: Barbara Simonsohn

Studio Astropsychologii

STEVIA - Sündhaft süß und urgesund (Die Alternative zu Zucke

24 godziny + czas dostawy

Z tej książki dowiesz się wiele na temat stewii i produktów, jakie są z niej wytwarzane orazsposoby jej wykorzystania.

Więcej informacji

24 godziny

Do przechowalni

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 8 punktów lojalnościowych.


Cena katalogowa:

29,20 zł

Oszczędzasz:

21,20 zł

Cena internetowa:

8,00 zł

-21,20 zł

29,20 zł

Opis

Zapewne słyszałeś już co nieco o stewii. Być może to, że ten słodzik jest dobrym zamiennikiem białego cukru i ma mało kalorii? Zanim jednak sięgniesz po łyżeczkę stewii, by posłodzić swoją herbatę, dowiedz się, dlaczego w niektórych krajach jej stosowanie jako słodzika jest zabronione prawem. Czyżby stewia była jednak szkodliwa? Jak ta alternatywa dla cukru jest postrzegana w Stanach Zjednoczonych, Japonii i Paragwaju?

O różnorodnych możliwościach stosowania tej rośliny, nie tylko jako zamiennika cukru, przeczytasz w publikacji „Stewia. Niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru”. Dowiesz się z niej, jak samemu w łatwy sposób wyhodować ekologiczną uprawę stewii. Co więcej, poznasz wskazówki dotyczące prowadzenia jej hodowli na większą skalę, by na niej zarabiać. Autorka książki zdradza też sekret innych słodzików takich jak: sacharyna, cyklamat i aspartam. Dzięki temu dowiesz się, czy ich spożywanie rzeczywiście powoduje raka. Z pomocą zamieszczonych w publikacji przepisów nauczysz się krok po kroku przygotowywać ekstrakt ze stewii oraz wykorzystywać ją do przyrządzania domowych dań: obiadów, deserów, herbat i przetworów. W pamięć zapadną Ci powody, dla których biały i brązowy cukier są szkodliwe. Dowiesz się również, jak spożywanie cukru wpływa na przestępczość, w związku z występowaniem niedocukrzenia (hipoglikemii). Od tej pory już świadomie będziesz wybierać jego słodką alternatywę – słodzik polecany dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Poznasz też pozytywny wpływ na cerę kosmetyków ze stewią i zastosujesz je w leczeniu chorób skóry.

Słodko i zdrowo – to naprawdę możliwe.

Fragment

Patronat medialny

Polecamy również

Opinie

Oceń 
2014-02-08

Co wiesz o stewii?

Większości czytelników z pojęciem stewii z pewnością kojarzy wyłącznie cukier. Nie jest to oczywiście mylne skojarzenie, lecz jak pokazuje niniejsza publikacja, to jedynie wierzchołek góry lodowej na temat wiedzy o tej roślinie. Autorka dość szeroko bowiem prezentuje lecznicze właściwości stewii. Jeśli nie wiedzieliście, że roślina ta może być używana bez żadnych przeszkód przez cukrzyków, czy nawet osoby otyłe, wpływa korzystnie na choroby skóry, zapobiega próchnicy czy przeciwdziała infekcji grzybicznej, to z pewnością publikacja ta zadziwi was w wielu jej obszarach. Myślę, że to dobra alternatywa dla czytelników poszukujących jak największej ilości informacji na temat stewii, gdyż zamiast szukać często rozproszonych wiadomości w wielu miejscach, wystarczy zajrzeć do tej książki.


Stewia
Publikacja Barbary Simonsohn to bardzo szeroki przekrój informacji dotyczących tej mało znanej w naszym kraju rośliny. Autorka wymieszała ze sobą teorię i praktykę, stwarzając książkę, które może stanowić doskonały wstęp do dalszego poznawania cudownych właściwości stewii. W zakresie wiadomości teoretycznych, czytelnik otrzymuje skomasowaną pigułkę wiedzy na temat historii uprawy stewii, czy pewnych obwarowań w zakresie jej dopuszczenia na różnorodne rynki świata. W tym zakresie warto wiedzieć, że odkąd stewia została wprowadzona na rynek japoński, stała się hitem konsumentów tegoż rynku. Ciekawymi w tym zakresie wydają się informacje dotyczące rynku unii europejskiej.

Oceń 
2013-06-12

Od lat szuka się różnych zamienników cukru, jednak są to produkty wyprodukowane na bazie chemicznych składników, które również mają swoje skutki uboczne. Tymczasem pojawiła się już na rynku alternatywa dla dotychczasowych słodzików i cukru – niewielka, niepozorna roślina, która jest określana jako najsłodsza na świecie. Jest niskokaloryczna, nie wywołuje ubocznych objawów, dostarcza wielu składników mineralnych, wzmacnia system immunologicznych, obniża ciśnienie, ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. O jej zaletach, właściwościach opowiada książka Barbary pt. „Stewia”. Ta „niebiańsko słodka i zdrowa” roślina ma wiele zalet i może być przyszłością dla naszych słodkich zachcianek. Połączenie słodkości i zdrowia wydaje się niemożliwe a jednak autorka udowadnia, że mało u nas znana stewia jest zdrowym składnikiem, który warto wprowadzić do swojej kuchni. Szkoda, że na razie trudno ja kupić w naszym kraju. Mimo, że „zielone liście i uzyskiwany z nich zielony proszek działają uzdrawiająco”, nadal nie jest dopuszczonym produktem na terenie UE. Przemysł cukierniczy i produkujący wszelkie słodziki to skuteczne hamulce w propagowaniu zalet stewii.

Niewątpliwą zaletą książki są przepisy, którym poświęcony jest osobny rozdział. Wśród nich znajdziemy receptury na soki, napoje, kremy, sosy, zupy, dania śniadaniowe, desery, ciasta i ciasteczka. Do chwili ukazania się tej publikacji, niewielu słyszało o tej bylinie. Po jej przeczytaniu mamy chęć spróbować preparatów ze stewii. Na razie można ją kupić jedynie w Internecie m.in. w sklepie Talizman

Recenzja pochodzi z mojego bloga: www./ezo-ksiazki.blogspot.com

Oceń 
2013-05-16

Uwielbiam słodkości. Mógłbym je jeść kilogramami. Niestety to po mnie widać. Krągłości bynajmniej nie poprawiają mojego samopoczucia równie dobrze jak łakocie, które te krągłości wywołały. Dzięki tej książce mogę korzystać z przyjemności spożywania słodkości i nie myśleć jednocześnie o wędrującej w górę wskazówce łazienkowej wagi. Gdyby ktoś wynalazł stewię uważam, że zasłużyłby na Nobla. A tak wszelka nagroda należy się naturze.

Oceń 
2014-02-06

Mało przepisów

Dużo opisów stewii w sensie zdrowotnym. Jeśli ktoś liczy na przepisy to bardziej polecam "Stewia 151 słodkich przepisów bez cukru".


+ więcej opini - mniej opini

Napisz opinię

Napisz opinię

Stewia - niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru

Stewia - niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru

Z tej książki dowiesz się wiele na temat stewii i produktów, jakie są z niej wytwarzane orazsposoby jej wykorzystania.

W pakiecie taniej