Kadzidełka japońskie Zuiun znaczy "Obłok Sczęścia"
To najwyżej jakości drewno Oud (Jinkoh), nazywane też drzewem agarowym, aloesowym. Zapach słodki, ostry, gorzki i kwaśny; różne zapachy zależą od charakteru drzewa. Młode drzewo agarowe nie ma żadnego zapachu. W miarę starzenia się drzewa interakcja z bakteriami zaczyna wytwarzać aromatyczną żywicę. Z czasem starzeje się, tworząc bardzo bogatą, ciemną żywicę o charakterystycznym i pięknym zapachu.
Kadzidełka japońskie to dużo zapachu, a mało dymu. Właściwość tę zawdzięczają temu, że w całości uformowane są z mieszanki aromatycznych składników roślinnych. W przeciwieństwie do wielu innych nie posiadają wewnątrz bambusowego patyczka i dlatego spalają się całkowicie, tworząc dużo mniej dymu, jednocześnie dają dużo zapachu, który utrzymuje się jeszcze na długo po wypaleniu się kadzidełka.
Koh: |
|
Koh po japońsku oznacza kadzidło, które tradycyjnie zawijane są w papier. Skromna prezentacja podkreśla jakość zapachów. Niektórzy sądzą, że kadzidła japońskie są droższe od innych, lecz często jest to pozorny osąd. Nieco wyższa cena spowodowana jest ich wyjątkową jakością oraz większą ilością kadzideł w opakowaniu, co sprawia, że często są one nawet tańsze od innych. |
|
|
Parametry: |
|
- długość kadzidełka: 12 cm
- czas spalania: ok. 30 minut
- ilość w opakowaniu: 50 sztuk
- producent: Nippon Kodo Co., Ltd Japan
|
|
|
Komponenty: |
|
Podstawowym składnikiem budującym strukturę kadzidełka jest sproszkowane drzewo Tabu-no-ki (Machilus Thunbergii), do którego dodaje się różne składniki, nadające kadzidełkom wyrafinowany zapach. Niektóre kadzidła (np. seria Naturense) zawierają wyłącznie substancje roślinne. Inne zawierają również olejki eteryczne najwyższej jakości, zgodne z normami IFRA (International Fragrance Association). Kadzidełka Nippon Kodo są najbardziej naturalne na rynku i odpowiadają niezwykle wymagającym, japońskim normom jakości. |
|