BIO Gojnik MURSALSKI TEA - herbata górska (22g) Powiększ

BIO Gojnik MURSALSKI TEA - herbata górska (22g)

23219074

MURSALSKI TEA

24 godziny + czas dostawy

24 godziny


    Nasza cena:

    12,80 zł

    Wysokiej jakości herbata Gojnik z certyfikatem ekologicznym i wieloma nagrodami. Ceniona za swój doskonały, delikatny aromat. Herbata ta pochodzi z certyfikowanych, upraw ekologicznych, rośnie na terenach górskich, na wysokości 1500m n.p.m. czyli w naturalnych regionach jej występowania.

    Herbata Górska to bogactwo składników mineralnych, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Napar wspomaga leczenie przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli. Dzięki zawartości żelaza picie naparu z Gojnika wspomaga układu krążenia, wzmacnia system odpornościowy, pomaga w walce z niedokrwistością i zmęczeniem, a także w naturalny sposób reguluje ciśnienie krwi i temperaturę ciała. Eliminuje duszności, koi dolegliwości ze strony układu moczowego (infekcje) i pokarmowego. Gojnik uznawany jest także za skuteczny afrodyzjak!
    Składniki herbatki:
    Gojnik - szałwia libańska (Sideritis Scardia) 100%
    Sposób użycia:
    1 lub pół gałązki na szklankę wrzącej wody, zaparzać około 5 minut. Napar ma łagodny, ziołowy smak. Do naparu można dodać np.: cytrynę, świeży imbir lub miętę, łyżeczkę melasy z chleba świętojańskiego
    Zawartość netto:
    22 g
    Producent:
    MURSALSKI TEA, Bułgaria
    Rozgrzewający przepis:
     butelka (750 ml białego wina)
     250 ml wody,
     4 gałązki gojnika
     1-2 laski cynamonu,
     2 łyżki miodu,
     sok z jednej cytryny
     owoce (mandarynki, jabłka, pomarańcze)

    Podgrzać wino razem z wodą, dodać do tego gałązki gojnika, laski cynamonu, miód oraz sok z cytryny. Do całości dołożyć pokrojone kawałki owoców i gotować przez około minutę. Odstawić, usunąć gałązki gojnika oraz cynamon i gotowe.

    Informacje ogólne:
    Gojnik (Siceritis Scardica) to roślina występująca w wysokich partiach górskich powyżej 1000m n.p.m. Dzięki temu jest wolna od zanieczyszczeń. Rośnie w różnych częściach Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Nazwa jego pochodzi od greckiego słowa „sideritis”, które oznacza „żelazo”. W Turcji znana jest jako Adaczaj, w Grecji kontynentalnej - Olympus Tea, na Kreceie jako Malotira, na Krymie Tataczaj zaś w Anglii zwana jest Sheperd’s Tea (Herbata pasterska).

    Pierwsze wzmianki o Gojniku pojawiły się w I w.n.e w dziele „materia Medica” lekarza i botanika, Pedaniusa Dioscoridesa. W starożytności, napar z tej rośliny podawano żołnierzom w celu regeneracji sił oraz szybkiego gojenia się ran. Po Gojnik od wieków sięga także medycyna ludowa. Herbatę Górską stosowano głównie przy przeziębieniu, grypie, w leczeniu zapalenia oskrzeli, duszności, w przebiegu choroby nerek, dolegliwościach układu pokarmowego, infekcjach dróg moczowych oraz chorobach prostaty i reumatyzmie. Napar poprawia kondycję fizyczną i psychiczną, uznawany również za cudowny afrodyzjak.
    EAN0

    Polecamy również

    Napisz opinię

    BIO Gojnik MURSALSKI TEA - herbata górska (22g)

    BIO Gojnik MURSALSKI TEA - herbata górska (22g)

    Gojnik BIO - herbata górska (22g)